Söz konusu fıçı sertliğinde şişelenmiş sherry etkisi yüksek viskiler olduğunda hiç şüphesiz Aberlour A’bunadh serisi yıllardır aklımıza gelen ilk markalar arasında yer alır. Başarının bence taçlandırıcı özelliği olan istikrarını yıllardır koruyan Aberlour A’bunadh, 66.kez şişelendiğinde de bu olumlu devamlılığını bozmamış.
Burundaki sherry aromaları, 59.2%abv alkol seviyesinde baskılanmamış. Çikolata baskın tatlı rayihalarına karışan meşe kokusu ile her zamanki gibi tatminkâr bir burun sunuyor. Yavaş yavaş kadehte dalgalandıkça, belli belirsiz nane ve toprak kokuları dağılıyor. Baharat kokuları mobilya cilası ile karışan bütünlükte.
Damaktaki ilk hissiyatı likörlü ve asidik. Çiğneme hissiyatı uyandıran etkisini her zaman makbul bulmuşumdur. Tahıl lezzetleri şerbetinde iyice kıvam almış ekmek kadayıfı gibi ağır ve dolgun. Çok yönlü bir viski olduğunu söyleyemem ama damakta kesinlikle şişman bir viski. Dolgun kelimesi yetersiz kalır. Tüm damağı kaplayan baharat lezzetleri burundaki çikolata rayihalarıyla uyumlu bolca karanfil ve bergamut taşıyor. Bir kaç damla su ile harika sonuçlar elde etmek mümkün. Baharat lezzetleri olarak tanımlayabileceğim karanfil ve zencefil tatları, bir kaç damla su ilavesi sonrası A’bunadh’ın tatlı yönünü tabiri caizse sırtına vurarak öne iteler.
Bitişi uzun ama tekdüze. Nebati lezzetlerin marangozhane lezzetleri ile dağılan ve uçuşan sonra kaybolan etkisiyle nihayete eriyor. Oysa damaktaki o tatlı şenlik sonrası meşe yönü yüksek akide aromaları hayal etmiştim.
Yüksek alkol derecesine rağmen, kolay içimli tatlı yönüyle benim için çok iyi bir aperatif olabilir. Viski-puro eşleşmeleri konusunda bilgi sahibi değilim. Pek çokları gibi ben de puronun viskiye değil, viskinin puroya eşlik ettiğine inananlardanım. Yemek sonrası dijestif olarak tercih edeceksem, yanında kaliteli bir sigarillo tercih edebilirdim. Hatta sweet cigarillo bile tercih edebilirim. Pipo içicisi olsaydım eminim çok daha mutlu edecek alternatifler yaratabilirdim.