Ankara

Zannediyorum 2015 senesi olmalı, bir vesile Serge Valentin ile tanışma şansım oldu. İlk tanışmamızda Türk olduğumdan bahsedince bana “Daha dün akşam, bir kez daha elimdeki son şişe Ankara viskisinin kalanından tattım” dedi. Haliyle ben de bu fırsatı kaçırmak istemedim ve eğer tekrar notlarını paylaşırsan viski defterim’de yayınlamak isterim dedim.

Bu tadım notları www.whiskyfun.com sitesi yazarı Serge Valentin tarafından kaleme alındı:

Vanilya ve talaş burunda hâkim olan kokular. Sonra pandispanya ve bisküvit kokusu geliyor. Çok basit ve aslında zamanında daha ziyade burbon baskınmış. Saf malt aromaları yok ama istenilen etki elde edilmiş. Damak olumlu anlamda şaşırtıcı. Belki de şöyle ifade etsem daha doğru olacak; meşe, vanilya, portakal likörü ve paskalya çöreği aromaları ile kabul edilebilir seviyenin üzerinde iyi. İki, üç damla rakı eklenmiş gibi (Hayır! tabi ki şaka yapıyorum…) İyi bir gövdesi var. Biraz kısa ancak meşeden gelen baharatlar ve portakal rayihaları uyum içinde. Bu tekrar tadımda, hatırladığımdan daha fazla beğendiğimi söyleyebilirim. Türk dostlarımız gayet iyi viski yapıyormuş diyebilirim. Türkiye’de viski ile ilgilenen bunca kişi varken, ülkenin bu iyi viski üretimini bırakmış olması gerçekten çok üzücü.

<>

Doğrusu bu ya, Serge’in bu kısa tadım notunu dinlediğimde benim de içimde bir şeyler “cız” etti. Zannederim pek çok viski sever ne zaman bir Ankara viskisi görse aynı hissiyat ile iç geçirir. Günün birinde ankara viskisi tekrar üretilir mi? Var olan yönetmeliğin getirdiği minumum üretim kapasitesini karşılamak mümkün değil. Öncelikle bunun değişmesi gerekir. İleride oldu da Türk viskisi üretmek tekrar gündem maddesi olursa, ben açıkçası eskiden olduğu gibi Ankara viskisi üretimine kalınan yerden devam etmek yerine bu işi çok daha profesyonel ele alarak kuzeye kaydırmak gerektiğini düşünürüm.

Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde viski üretimi için çok uygun şartlar olduğunu düşünürüm. İklim olarak İskoçya’ya benzer ve florası kendine özgüdür. Bölgenin florasındaki zenginlik, viskinin meşeden gelecek olan lezzetleri ile çok uyumlu bir kimyasal birliktelik sunabilir kanaatindeyim. Bu olası birliktelik başlı başına bir yazı konusu olabilir. Üstelik ülkemizin en kaliteli turbasının (peat) bölgeye yakın Van şehri civarında elde edildiği düşünülürse, günün birinde bu bölgede tekrar viski üretimin yapılabilir olma ihtimali bile heyecan vericidir.