Ardbeg 1967 Signatory

İyodik ve yosunsu kokuları bu şişenin nev-i şahsına münhasır malt rayihası ile uyum içinde. Malt kokuları Alman tuzlu pretzelleri gibi tuzlu ve kavruk hamur kokuyor. Baharatsı kokuları karabiber ile belirgin. Çok baskın olmayan füme kokularını da beğendim. Asidik ve narenciyesi bol bir burun. Her Ardbeg sunumunun burunda kendini fazlası ile belli eden kimyasal turba kokusu bu kadehte gayet geri planda kalmış. Neredeyse yok diyebilirim. Havalandıkça ve sıvı kadehin içinde döndükçe turba rayihaları arz-ı endam ediyor. Bu tip eski sunumlarda viskiye zaman vermek, mümkünse bir süre beklemek sürprizi bol armağanlar sunuyor.

Burunda kendini belli etmeyen turba damakta şimşek gibi çaktı! Sanki ekşi krema üzerine kömür tozu serpilmiş gibi damak buran bir lezzet. Limonotu (lemon grass) lezzetleri füme et ve tipik Ardbeg karamelize soğan tatları ile ağız sulandırıcı. Gözünüzü kapatın ve bir tabak füme somon hayal edin. Somonun yanında karamelize soğan ve deniz börülcesi var. Servis görevlisi tabağın üzerine değirmenden çekilmiş taze karabiber serpiyor. Somonun üzerinde sanki zeytinyağı ve eser miktarda tentürdiyot ile hazırlanmış bir krema sosu da var. Damaktaki lezzetler bütünü böyle bir karışım sunuyor. Bir de turba tabi.
Signatory Vintage Ardbeg 1967. Damak tek kelime ile baş yapıt.

Çok uzun bitişe sahip. Meşe lezzetleri şeftali çekirdeğinin içindeki badem gibi odunsu ve kurutulmuş meyve burukluğunda. Acıbadem ve karabiber uzuyor. İlk nefes sonrası gelen turba ve şarabi tatlar enfes. Kuru meyve lezzetlerini bitişte bu yoğunlukta veren başkaca Ardbeg bilmiyorum.

Bağımsız şişeleyici Signatory yine müthiş bir sunum yakalamış. Markaya olan saygım bir nebze daha arttı.
Turba ile bu kadar sürpriz yaratan özellikle de Ardbeg markalı bir sunum bulmak çok zor sanırım. Olorosso fıçılarda 28 sene yıllandırılmış, 53.7% abv gibi yüksek alkol seviyesine rağmen hiç alkol ısırması yaşatmadı. Bir kere tadınca hafızana kazınan viskilerden.

Defterimden Notlar

İngilizcede viskide bitiş sonrası art arda gelen değişik lezzetlere aftertaste denir. Bu kelimeyi Türkçe’ye artçı lezzet diye çevirmek mümkün ancak Anadolu’da bazı yörelerde “ard” çok iyi anlamında da kullanılmakta. Bu sebeple aftertaste için “Ardçı Lezzet” demeyi uygun buluyoruz. Buluyoruz diyorum çünkü bu tanımı sevgili kardeşim viskiperver ile birlikte böyle kullanmanın daha uygun olacağına kanaat getirdik. Sonradan gelen çok iyi lezzet(ler).
28 yıllık Signatory Vintage Ardbeg 1967 “Ardçı lezzetler” konusunda tam tanımıyla akademisyen, profesör doktor öğretim üyesi mertebesinde. Viskiperver’in yorumu ise şu şekilde: Burun ile damak farklı iki dünyaya ait gibiydi. Şimdi tekrar düşününce, Ardbeg’in kübizm felsefesine uygun ekspresyonu diyebiliriz. Aynı bütünün çok farklı yanlarını öne çıkaran, şaşırtıcı bir viski.
Epik ve ikonik bir şişe.