Balvenie 21 Portwood Finish

Burunda ilk nefeste gerçek bir Speysider ile karşı karşıya olduğumuzu belli ediyor. Gayet yumuşak meyvemsi kokular var. Meşe ile birlikte gelen meyvemsi kokular kadeh havalandıkça daha kıvamlı ve oynak bir hal alıyor. Turunçgil aromalarına karışan akasya kokusunu sevdim. Burunda sherry etkisi oldukça belirgin

Meşe tadına eşlik eden krem şanti ve pankek aromalarına ba-yıl-dım.
Damağı krema gibi kaplayan bu lezzetin kıvamı cidden çok başarılı. Akasya ve hanım eli gibi tazeleyici ama parfümsü aromalar damakta hoş rayihalar bırakıyor. Arka damakta tam bir baharat patlaması var. Karanfil, tarçın, zencefil, yeni bahar. Karışık ama çok uyumlu ve sevdiğim tatlar. Sadece iki damla su eklediğimde güzel bir bağ bozumu yaşadım. Hatta buna Dionysos Şenliği demem yanlış olmaz. Kuru üzüm, sultaniye üzüm ve onlara eşlik eden keçiboynuzu tadı harika. Keçiboynuzu burundaki sherry ile çok uyumlu.

Orta uzunlukta bitişe sahip. Burun ve damakta özümsediğimiz portwood finish nihayet bitişte de kendini belli ediyor. Malt ve meşenin güzel uyumuna eşlik eden limon çiçeği aroması ile çok klasik bir Speyside bitişi sunuyor. Kötü değil ama beklentim biraz daha yüksekti. 40%abv’den daha yüksek bir seviyeyi hakettiğini düşünüyorum. 40%abv cidden haksızlık olmuş. Hem bize hem bu nadide şişeye.

Balvenie 21 portwood finish olgunlaşma sürecinin sadece son üç ayında port pipes fıçılarda beklemiş. Bu sebeple portwood bitiş etkisi çok yumuşak bir dokunuş olarak kendini belli ediyor. Ben çok olumlu buldum. Genel olarak burun ve damağı harika bir viski.
Burun ve damakta aldığım koku ve aromaların asıllarını eşlikçi olarak tercih etmek bu lezzetleri daha da güçlendirir. Ancak asıl mesele viskide çok yoğun olmayan bazı aromaları açığa çıkarmak. Bunun için de eşlikçi kullanılabilir diye düşünüyorum. Bu viskide benim çok iyi alamadığım ama farklı viski sever arkadaşların dile getirdiği incir aromasını bir adet kara incir ile açığa çıkarmak istedim. Sonuçta müthiş uyumlu bir lezzet yakaladım. Siyah incir ile tavsiye ederim.