Biraevi

DEM ALMAYA GELDİM

Burası brewery. Türkçede bira üretimhanesi mânâsında kısaca biraevi demek mümkün. Brew sözcüğünün tam karşılığı dem. Burası da, bu bakış açısı ile bir demhane. Biranın dem aldığı yer.

Peki dem almak ne demektir?

Dem almak; dinlenmek anlamındadır, soluklanmak, nefes ve nefes almak anlamlarıyla da kullanılır. Mesela çay demlenir. Sıcak suda fokur fokur kaynayan çay, dem alırken dinlenir, soluklanır, kendine gelir. Anadolu’da ezoterik felsefi sohbetlerde dem alır insan ki erdem mânâsında kullanılır.

Can’lar şöyle demiş örneğin:

‘Biz dem’leri derman bildik
Özümüzü dem’le sildik
Gördüğünüz hale geldik
Bu dem bizi insan etti’
➖➖➖
Dem: Mey: Saf ve temiz olmak
Dem: Mey: Meyhane: Arınma (saf olma yeri), içkihane
Dem: Nuş olma, kendinden geçme
Dem: Dam: Ev
Dem: Gönül
Dem: Gönül evi

Bunlar da bir kaç diğer anlamları.

Meyhane ve meyhanede demlenmenin özü aslında arınma ve kendinden geçmedir ki meyhanede asıl amaç sohbetle kendinden geçmek ve mest olmaktır. Ancak alkolün fazlasının kişiyi kendinden geçirmesi nedeni ile meyhaneyi sanki salt içki içilen yer gibi algılayarak içkihane denmiş. Bugün meyhane sözcüğünü bu derin anlamından çok farklı, devşirme bir anlam ile kullanıyoruz çoğu zaman. Tıpkı kıraathane gibi. (Kıraat: Okumak, bilgilenmek. Kıraathane: Kitap okunup sohbet edilen yer). Her ne kadar meyhane için görünen anlamı doğru olsa da asıl derin mânâsının peşinde değil miyiz çoğu zaman?

Adabı ile, muhabbetle ve gönülden gönüle paylaşımla büyüyen bir erdem arayışı değil midir isteğimiz? İçki kültürü dediğimiz şey tam da bu değilse, nedir?

Nitekim Farsçada “dem” kelimesinin bir anlamı da şudur: Kâmil insan’ın söz, ses ve soluğunda var olduğuna inanılan ruhani güç. tanrısal etki.

Kıssadan Hisse: Aradığım ne viski ne bira içmek değildir aslında.
Dem almaya geldim…

Bir cevap yazın

*