Bohr

“Hayatta İki tür doğru vardır. Tersinin yanlış olduğu gün gibi ortada olan yüzeysel doğrular ve tersi de doğru olan daha derin doğrular…”
Böyle buyurur Niels Bohr.
Bence hayat; tersinin yanlış olduğu gün gibi ortada olan yüzeysel doğruların peşinde koşanlarla, tersi de doğru olan daha derin doğruların peşinden koşanların mücadelesidir.
Sorun şu ki; hangi gruba ait olduğunu bilemeyeceksin!
İşte ben buna “Bohr Yanılsaması” diyorum.

Tersi yanlış olan yüzeysel bir doğrudur ama daha derin doğruları anlaman için kapı açar.
➖➖➖
Fotograftakiler:
Werner Heisenberg & Niels Bohr
Akşam üzeri kahve sohbetlerine birer şişe Carlsberg eşleştirmişler.
➖➖➖
Aynı zamanda Danimarka milli futbol takımında oynamış olan Niels Bohr 1910’da metallerin elektron teorisi üzerine hazırladığı teziyle doktorasını aldıktan sonra Carlsberg bira fabrikalarının verdiği bir bursla Cambridge Üniversitesi’ne J.J. Thompson’un laboratuvarına gitti. Orada birkaç ay kaldıktan sonra Manchester Üniversitesi’nde Ernest Rutherford’un yanına geçti.
Burada atom fiziği deneylerini izledi. 1912’de Danimarka’ya döndükten sonra kendi adıyla bilinen atom modelini inşa ederek kuantum fiziğinde önemli bir adım attı.

Heisenberg, Schrödinger, Dirac ve diğer önemli fizikçiler zaman zaman Bohr’un enstitüsüne gelip çalıştılar. Heisenberg’in belirsizlik ilkesi, Bohr’un kuantum mekaniği yorumu (Kopenhag yorumu) bu sıralarda bulundu.

Niels Bohr gerçek bir bira severdi. Carlsberg biraevi yanında kendisi için özel olarak inşa edilmiş evde kalmayı çok severdi.
Bu evin çeşmelerinden bir kısmı Carslberg üretim tesisine bağlıydı. Evdeki o çeşmelerden bira akardı.