Dalmore King Alexander III

İlk nefeste keskin turunçgil kokuları ve maltın güzel birlikteliği var. Odunsu kokular, meşe ve vanilya ile birlikte gayet oturaklı ve ağır bir burun sunuyor. Kuru incir, mürdüm eriği ve yeşil elma kokusu gayet güzel. Bir kaç damla su eklediğimde sütlü çikolata kokusu açığa çıkarken, meşe ve odunsu kokular yerli yerinde duruyor. Bu iyi bir şey.

Portakallı çikolata drajelerini andıran bir tat var. Ama bu drajeler/pralinler sanki likör de taşıyor. Şarabi tatları sevdim lakin koku o kadar başarılıydı ki bu damak biraz zayıf kaldı sanırım. Kötü değil ama bu fiyatın çok altında benzer tatları yakalamak mümkün. İlk nefesle birlikte gelen şeri ve odunsu tatlar, kekremsi şarabi tatlar ile uyum sağlıyor. Islak ve dolgun bir damağı var.

Bitişi oldukça uzun. Meşe ve şeri tatları harika. Gerçekten harika. Çok dengeli. Sütlü çikolata ve ilk nefesle birlikte gelen ferahlatıcı bir naneli çikolata tadı var. Şarabi tatlar artık konyak kıvamına dönmüş durumda. Beğendim.

O kadar çok farklı fıçı kullanılmış ki eğer meşe aromaları bu kadar belirgin olmasaydı hayal kırıklığına uğrardım. Baş Harmancı Richard Paterson’un ustalık ürünlerinden birisi. Fransız şarap fıçıları, Madeira, Marsala, Port ve nihayet önceki dolum burbon fıçılarda bekletilmiş maltların bir karışımı. Tahmin edebileceğiniz gibi çok riskli ve sıra dışı bir karışım. Paterson bile kombinasyonu hazırlarken tereddüt etmiştir diye düşünüyorum. Tek cümle ile özetlemem gerekirse: Daha düşük fiyata daha iyi damak sunan viskiler var ama bu viski de görece yüksek bedelini ödeyip denenmeyi hak ediyor. Bu viskideki en büyük sıra dışılık şüphesiz olgunlaştırmada kullanılan altı değişik fıçı türü. Keşke %40 abv alkol oranına sahip olmasaydı. Mesela %46 civarı alkol seviyesine sahip olsa acaba değişik fıçı etkilerini daha iyi anlatabilir miydi? diye düşünmeden edemedim.