Burundaki meyve kokuları yoğun ve baskın kokulu meyvelerden değil. Üzüm, ananas, incir ve armut gibi kokusu çok yoğun olmayan meyveler. Balzamik sirke gibi asidik ama aromatik kokular da sunuyor. Genelde alışık olduğumuz tarz bir burna sahip değil. Biraz havalanınca vanilya aroması ön plana geldi. Fıçı sertliğinde yani cask strength (57.8% abv) şişelendiği için iki tatlı kaşığı su ekledim. Bir miktar daha yağlı ve malt kokusu taşıyan rayihalar belirdi. Şekerli ve ahşap kokusu yoğun.
Fıçı sertliğinde olmasına rağmen kolay içimli. Nar, ekşi elma ve egzotik tatlar aldım. Su ekleyince daha kakaolu ve bitter çikolata tatları sunabilen bir değişime uğradı. Sıvı ağzımda döndükçe acımsı baharatlar biraz rahatsız edecek kadar belirginleşmeye başladı. Nev-i şahsına münhasır çok özel bir damağı var.
Oldukça uzun. acımsı buruk asidik tatların dansı diyebilirim. Karanfil, salamura yaprak, pekmez gibi suyu çektirilmiş yoğun lezzetler ve pestil aromaları sherry ile üst düzey uyum sağlıyor. İlk nefesle birlikte gelen hafif meşe tadı keşke daha fazla olsaydı diyorum ama yine de gayet dengeli bir bitiş.
Tayvan üretimi olan Kavalan Solist 2012 yılında dünyanın en iyi viskilerinden biri olarak seçildi. Kendi içinde dengeli ve çok kolay ayırt edilebilir bir viski. Nasıl ki bisiklete binmeyi bir kez öğrenince unutmuyoruz, Kavalan da bir kez tadınca genel karakteri aklınıza kazınan bir viski. Çünkü ne İskoç ne de Japon viskilerine benzemiyor. Burbonlarla hiç bir ilgisi yok… Kavalan’ın kendi içindeki dengesini ve farklı aromalar sunabilen kapasitesini çok beğendim.
İnovasyon kelimesinin anlamını Türkçeye sanırım “işe yarar yenilik” olarak çevirebiliriz. Kavalan, viskide de inovasyon yapılabileceğinin güzel bir örneği.
Adı üzerinde “Solist”. Tahmin edeceğiniz üzere (Single Cask) tek fıçıdan şişelenmekte bu seri.