Botanik ve mayalı fermente kokuların uyumlu birlikteliklerine rağmen ilk etapta aradığım koku kombinasyonu bu değildi. Kadeh havalandıkça kendini açan bir viski. Meyve rayihalarını havalandıkça salan Yoichi, Japon viskilerinde pek de sık rastlamadığımız turba notalarına da sahip. Derinlerdeki bu is kokusuna öndeki yumuşak ve parfümsü meyve tonlarına çok yakışmış. Havalandıkça açılan bir viski.
Kuru meyveler özellikle gün kurusu ve kuru üzüm çok belirgin. Kokuya kıyasla bir miktar acımsı ve biberli bir tada sahip. Klasik vanilya ve bal aromalarına eşlik eden baharatlı tatları da gayet sağlam. Japon viskilerinde sıklıkla karşılaştığımız tatlı- ekşi damak kombinasyonu Yoichi 10’da da mevcut. Damaktaki tatlı-ekşi kombinasyon, pipo tütünü çiğner gibi. Önce tatlı sonra sert acımsı.
Orta uzunlukta ve kuru bitişe sahip. İlk nefesle birlikte gelen is tadı çok büyük tercih sebebi. Ağzımda kalan son aroma; meşe ve güzel botanik tatların uyumlu birlikteliği oldu.
Nikka Yoichi 10, Japon viskilerinin ortak karakterine sahip ama bir parça isli notaları ile fark yaratan bir viski. Dengeli bitişi bir miktar daha uzun olabilse müthiş olurdu. Bu viskiye su eklemeyi tavsiye etmiyorum. Zira pek çok Japon viskisinde olduğu gibi Yoichi 10’da su eklenince kolay karakter değiştiren “narin” ve “kırılgan” bir viski. Zamanında çok erişilebilir bir viskiydi. Üretimi durduruldu. Şimdilerde sadece müzayede sitelerinden aşağı yukarı 200 sterlin civarında fiyata almak mümkün (Haziran 2020).
Adet olduğu üzere ben de bir Japon viskisini sushi ile eşleştirdim.
Yoichi 10, Dragon Roll eşleşmesi… Hımmm Hiç fena değil…